divendres, 29 de març del 2019

Àlgebra de Boole

Per a la unitat d'electrònica, hidràulica i pneumàtica faltava fer-vos arribar algun material amb informació bàsica sobre l'àlgebra de Boole i la seva aplicació a l'electrònica digital.

Podeu consultar el document Teoría de electrónica digital, apartats 4 i 6.

dimarts, 26 de març del 2019

Unitat: 3D, animació i creació de videojocs

Pel que fa a la teoria bàsica sobre el que s'entén per crear un objecte en 3D amb la finalitat d'animar-lo o usar-lo en un videojoc, podeu llegir l'apartat 2 del document  Diseño y creación de un personaje 3D para un videojuego o animación. Aquest document és un treball de fi de màster universitari, i en l'apartat que us proposo (2. Contextualización) es presenten els conceptes bàsics que cal tenir en compte per entendre de què va la creació 3D orientada a l'animació de personatges. Es un apartat descriptiu i no entra en qüestions tècniques (no és un tutorial).

Inicialment havia proposat l'ús del programari Blender per dur a terme la part pràctica de la creació 3D. Blender és OpenSource i porta bastants anys en funcionament, de manera que té una bona reputació quan es busquen solucions no professionals. Tanmateix, en els últims anys han aparegut altres entorns de creació que potser seran més fàcils d'utilitzar (Unity, per exemple). La setmana que ve, després de l'estudi teòric, acabarem de decidir cap a on orientem el treball pràctic.

Unitat: programació amb AppInventor

Conèixer totes les possibilitats d'App Inventor no és una tasca fàcil. A la pàgina App Inventor 2 Book podeu trobar enllaços als capítols d'un llibre (360 pàgines) que explica diversos tutorials per construir aplicacions concretes (capítols 1 a 13) i altres capítols on explica com funciona tot el sistema (capítols 14 a 24). A més, el llibre està en anglès.

Si voleu una aproximació més lleugera al sistema, podeu consultar la guia Manual de introducción a App Inventor, en castellà. Són interessants els apartats 1, 2 i 3 que expliquen amb força detall com funciona una aplicació feta amb App Inventor (amplia la informació sobre els esdeveniments que vaig explicar jo a classe).

Un cop tingueu els fonaments teòrics sobre el funcionament d'una aplicació per a mòbil, haureu de passar a la part pràctica. La propera setmana donaré els detalls dels passos que cal seguir per no perdre's en el procés de creació d'una aplicació partint de zero.

Unitat: electrònica, pneumàtica i hidràulica

Pel que fa a l'electrònica ja vam treballar a 3r d'ESO els continguts bàsics que necessiteu. Podeu recuperar per al resum els conceptes relacionats amb les magnituds elèctriques i les seves unitats (voltatge, intensitat, resistència, potència), la llei d'Ohm, els components electrònics bàsics (resistors, leds, transistors) i alguns exemples de circuits senzills.

Sobre la pneumàtica i la hidràulica, podeu consultar els apartats "¿Qué es la neumática?" i "¿Qué es la hidráulica?" de la pàgina web Neumática e hidráulica.


Unitat: l'habitatge

Com a introducció teòrica al tema podeu mirar-vos el PDF que trobareu en el següent enllaç. Es tracta de la unitat de mostra del llibre de text de l'editorial McGraw-Hill per a 4t d'ESO.

Sobre el tema de l'estalvi energètic podreu trobar també moltes pàgines web que en parlen. I pel que fa a la domòtica, també en podeu trobar molta informació a Internet. Però com que només ens interessa conèixer per sobre "de què va", podeu fer una lectura de la pàgina web Introducción a la domótica, que és breu però en presenta els aspectes principals.

diumenge, 24 de març del 2019

Temes pendents i projecte 3r trimestre

Al principi de curs vàreu triar, d'entre els temes que formen part del currículum de la matèria, aquells que us agradaria més de treballar. Durant els dos primers trimestres hem anat desenvolupant les parts fonamentals dels temes que havíeu triat un nombre més gran d'alumnes. En el que queda de curs, podreu treballar algun dels temes que encara no s'han tractat (perquè interessaven a poca gent) o aprofundir en algun dels que ja hem vist. La relació de temes i activitats proposades són els següents:


UNITAT: L'HABITATGE

Teoria (investigació i resum):
  • Conèixer els elements que condicionen el disseny d'un habitatge.
  • Conèixer el protocol d'accés a un habitatge (compra, lloguer, etc.).
  • Estratègies d'estalvi energètic i d'aigua. Arquitectura bioclimàtica.

Activitats:
  • Vídeo explicant els passos que cal fer per accedir a un habitatge.
  • Dissenyar un sistema de millora de l'ús energètic o d'aigua en un habitatge. Fer memòria del projecte i maqueta il·lustrativa. (Pot abarcar temes de domòtica i fer la proposta incorporant-hi la placa Arduino.)

UNITAT: SISTEMES OPERATIUS I PROGRAMACIÓ D'APLICACIONS

Teoria (investigació i resum):
  • Opcions bàsiques i avançades de programació amb AppInventor.

Activitats:
  • Disseny i desenvolupament d'una aplicació amb AppInventor. Es tractaria de proposar una aplicació que doni solució a una necessitat humana, preferiblement relacionada amb temes d'estalvi energètic i de recursos, de respecte pel medi, de seguretat personal o de millora acadèmica i professional. El disseny ha d'incloure la memòria del projecte i l'aplicació desenvolupada. En el desenvolupament s'hi inclouran els materials de promoció (publicitat) i venda (manuals, pàgina web, etc.)

UNITAT: ELECTRÒNICA, PNEUMÀTICA I HIDRÀULICA

Teoria (investigació i resum):
  • Àlgebra de Boole i portes lògiques.
  • Aplicacions de l'electrònica a processos tècnics i aparells.
  • Pneumàtica i hidràulica aplicada a la indústria i altres entorns tècnics.
Activitats:
  • Simulació d'un circuit electrònic digital / circuit pneumàtic / circuit hidràulic. Dins de l'activitat de simulació es té en compte també la cerca i tria del programari de simulació més adequat per a la tasca que es vol dur a terme. Caldrà elaborar una memòria que reculli la cerca feta sobre programes de simulació, les característiques comunes i diferencials, i l'elecció feta raonada i justificada.

UNITAT: CREACIONS MULTIMÈDIA

Teoria (investigació i resum):
  • Creació 3D i animació.
  • Programació i disseny de videojocs.
Activitats:
  • Opció 3D i animació: realització de diferents creacions amb el programari Blender. Estudi d'altres programes de disseny 3D i animació i fer memòria explicativa amb les característiques comunes i diferències.
  • Opció videojocs: disseny i desenvolupament d'un videojoc. En la part de disseny s'ha de dur a terme una memòria tècnica que reculli totes les característiques del joc, tant a nivell de disseny com de programació.



dimarts, 19 de març del 2019

Propietat intel·lectual

Podem saber més sobre el que és la propietat intel·lectual llegint els diferents apartats de la pàgina Idees RPI del Departament de Cultura.

Amb l'arribada d'Internet i els sistemes digitals, ha estat molt més fàcil l'accés, còpia i difusió de continguts, i això entra a vegades en conflicte amb els drets dels autors (pirateria).

Per altra banda, hi ha autors que, sense voler perdre l'autoria de les obres, sí que volen que les seves obres puguin ser utilitzades per altres persones amb poques restriccions. Per donar sortida a aquesta voluntat, des de fa uns anys existeix una organització anomenada Creative Commons que ofereix diferents llicències de manera que cada autor pot decidir quin grau de restricció o llibertat dona a la seva obra.

Podeu consultar les llicències de Creative Commons aquí.

Fes una taula-resum del significat de les abreviatures BY, SA, ND, NC. La taula ha de contenir tres columnes: abreviatura a la primera; significat de l'abreviatura a la segona; explicació del que permet o no permet fer la llicència que usa aquesta abreviatura.

Seguidament, tria quina llicència CC faries servir en els 3 casos següents:

Cas 1. L'Eva ha pintat un quadre a l'oli i n'ha fet una fotografia en alta resolució. Vol que la seva creació arribi a molta gent i per això ha pensat en posar-la a Internet amb una llicència CC. Tanmateix, no li interessa que ningú la modifiqui ni faci diners a partir d'ella.

Cas 2. El Jaume ha escrit una col·lecció de poemes i vol posar-la a Internet, a la seva pàgina web. Vol que tothom sàpiga que és ell qui ha fet aquests poemes, però no li importa si algú els fa servir per a altres obres (no li importaria trobar-se algú pel carrer amb algun dels seus poemes imprès en una samarreta, per exemple). Ara bé, vol que les obres que se'n derivin mantinguin el mateix tipus de condicions que ell ha decidit per als seus poemes originals.

Cas 3. L'Anna i el Pere són dissenyadors de pàgines web. No els importa que altres persones facin servir els seus dissenys, i fins i tot els modifiquin, sempre i quan mantinguin les mateixes condicions i diguin que ells dos en són els creadors originals. El que no volen, però, és que si algú utilitza els seus dissenys ho faci amb finalitats comercials.

Escriu una entrada al blog amb la taula de les abreviatures i afegeix a sota de la taula la teva resposta per als 3 casos plantejats.


Glossari de ciberseguretat

Treballeu la definició de la paraula o paraules que hagueu triat de la pàgina que teniu del Glossari de Ciberseguretat i Navegació Segura per Internet per tal de fer un vídeo on expliqueu el concepte.
Recordeu a fer un guió previ del vídeo i a gravar-lo amb el mòbil en posició horitzontal.


diumenge, 10 de març del 2019

Seguretat a la xarxa

Conscientment o no acabem tenint molta informació personal en format digital als nostres aparells i, també, a la xarxa Internet. Per evitar ensurts i maldecaps, hi ha diversos consells que convé tenir presents. Consulteu els 10 que podeu trobar a l'enllaç següent i feu les activitats que es proposen seguidament:

10 consells de seguretat per a usuaris digitals

Activitat 1 (individual): Redueix la informació de cada un dels 10 punts a una única frase que expliqui el consell de seguretat proposat amb la màxima precisió possible i el mínim de paraules possible. Penja la relació de frases al teu blog.

Activitat 2 (grups de 2 o 3): Elaboreu un dibuix, icona o fotografia representatiu de cadascun dels 10 consells. Dimensió mínima de cada fitxer d'imatge: 500px x 500px. Les imatges poden tenir una paraula però no frases. Penja al teu blog les imatges que tu hagis elaborat i un enllaç al blog dels companys del grup que han fet la resta.