dimarts, 6 de novembre del 2018

Sistemes operatius. Introducció

Com a introducció al concepte de sistema operatiu us proposo de fer una lectura del següent document:

Introducció als sistemes operatius (material de l'IES Teulada, d'Alacant)

Llegiu-lo amb atenció i pregunteu els dubtes quan trobeu algun aspecte que no entengueu.

Tancarem l'activitat fent un resum en format póster o mural. La idea és triar quina informació voleu posar al mural (imatges + text), fer un esbós sobre un DIN A3 d'on col·locareu cada cosa i confeccionar digitalment el mural amb el programa GIMP.

En fer el resum, tingueu en compte el següent:
  • al document que heu llegit hi ha informacions relacionades directament amb els sistemes operatius (per exemple la història dels SO) i d'altres que són accessòries (per exemple, les unitats de mesura de la informació). Si decidiu prescindir d'alguna informació, que sigui accessòria!!!
  • quan decidiu què entra en el vostre resum i què no, intenteu deixar fora les informacions que considereu més conegudes, i no deixeu de posar al resum allò que heu trobat en el document que no coneixíeu.
Abans de començar l'edició digital del mural heu de presentar l'esbós per a què se us en dongui el vistiplau.

A continuació teniu dos exemples de pósters que us poden servir d'inspiració  (no us mireu el contingut; la inspiració és per a l'estètica):


 
Baixat de https://www.pinterest.com/pin/566890671825845279/





Baixat de http://enriquelozadagarcia.blogspot.com/2016/05/infografia.html


dimecres, 31 d’octubre del 2018

Creació audiovisual: fem un curtmetratge

Recordeu que elaborarem primer el guió literari (tots els grups) i el guió tècnic (si voleu arribar a l'excel·lent). Opcionalment, si us agrada dibuixar, podeu fer també l'storyboard. La idea és fer un curt de ficció d'uns 3 minuts.

Treballarem amb grups de 3 persones (més/menys 2). Si el grup és molt gran, procureu fer guió literari i tècnic i arribar fins als 5 minuts de curtmetratge.

Podeu trobar informació sobre què ha de contenir un guió a http://www.xtec.cat/~mplanel4/imatge/guio/guio.htm

divendres, 19 d’octubre del 2018

Audacity: creació d'un document de so amb efectes sonors i/o música

Activitat prèvia (que no caldria posar al blog): has de ser capaç de gravar la teva veu amb un dispositiu (la majoria fareu servir el mòbil, però si teniu algun altre aparell que permet gravar so, endavant), agafar el fitxer de la gravació i portar-lo a l'ordinador i ser capaç d'obrir-lo amb l'Audacity. En aquest sentit, és possible que el format del fitxer que et donarà l'aparell de gravació no sigui ni MP3 ni OGG, de manera que l'Audacity no el sabrà obrir: hauràs de descobrir com transformar-lo al format MP3/OGG per poder-hi treballar.

Descripció de l'activitat: es tracta d'editar un document d'aproximadament 1 minut de durada de forma individual. Aquest document recollirà un poema, un acudit, un anunci o qualsevol altre tipus de contingut, i haurà de barrejar la veu amb música i, si és possible, algun efecte sonor (recordeu el banc de sons que vàrem presentar a classe).

Es valorarà que s'utilitzi el programa Audacity per transformar la vostra veu i fer veure que hi ha més d'una persona parlant.


dimecres, 3 d’octubre del 2018

Treballs amb capes

Per practicar l'ús de les capes i d'algunes de les eines del Gimp, es proposen les 3 següents activitats:

Activitat de traducció Cal agafar una imatge on hi hagi paraules i traduir-les a un altre idioma (mínim 5 paraules). Cal penjar al blog la imatge original (JPG o PNG), la imatge resultat (JPG o PNG) i la imatge resultat en format XCF per tal de poder-hi veure les capes. Per penjar aquesta darrera imatge recordeu que es va comentar a classe que calia fer-ho a través d'un enllaç al document que prèviament haureu penjat al vostre Drive.

Activitat de retalla i enganxa A partir d'una imatge que representi una persona, cal retallar la seva figura i enganxar-la en un fons diferent. Es valorarà la pulcritud de l'ús de l'eina de selecció i retallada. Cal penjar les dues imatges originals i la combinada (JPG o PNG) i la imatge combinada en format XCF on es vegi l'ús que s'ha fet de les capes.

 Activitat de barreja de color i blanc i negre A partir d'una imatge en color, cal convertir-la a blanc i negre tot conservant alguns detalls en color. Aquesta activitat es pot fer sense emprar capes, tot i que amb capes es pot treballar amb més control sobre el resultat final. Igual que abans, cal presentar original i resultat, aquesta última també en format XCF.

diumenge, 23 de setembre del 2018

Treball en grup sobre GIMP

Per tal de conèixer més el programa GIMP es proposa que realitzeu un treball en grup amb les següents característiques:
  1. Els grups han de tenir entre 2 i 4 persones.
  2. Cada persona ha de treballar un mínim de 4 opcions de menú del programa que s'especifiquen més avall.
  3. Cada grup ha de treballar un mínim de 12 opcions de menú.
  4. El treball consisteix en provar com funciona l'opció, què permeten fer els controls que apareixen a la finestra de l'opció (si és el cas) i explicar al blog aquest funcionament. Cal acompanyar el funcionament amb imatges.
  5. A banda d'explicar les opcions pròpies, cada membre del grup ha d'incloure al principi o al final de la seva entrada del blog un enllaç a les entrades de la resta de membres del grup, indicant quines opcions han treballat.
Les opcions que es poden analitzar són:

Del menú "imatge":
  • Mode
  • Transforma
  • Mida de la imatge/llenç
  • Escala la imatge
Del menú "colors":
  • Balanç de color
  • To-saturació avançat
  • To-saturació bàsic
  • Brillantor-contrast
  • Llindar blanc i negre
  • Nivells de color
  • Corbes de color
  • Redueix el nombre de colors
  • Dessatura
  • Inverteix
 Del menú "eines"=>"eines de transformació":
  • Mou
  • Escapça
  • Gira
  • Escala
  • Inclina
  • Perspectiva
  • Capgira
  • Transformació de la regió
Algunes opcions són més complexes i d'altres són molt simples. Podeu cercar algun tutorial d'ajuda quan trobeu que no compreneu què fa o com funciona l'opció que esteu analitzant.

dijous, 20 de setembre del 2018

Primeres activitats de la matèria

Després de les primeres sessions de curs ja tenim algunes activitats en marxa. Aquesta entrada del blog és per recordar què hauríeu d'haver fet fins ara:
  1. Creació del blog o pàgina web (blogger o sites de Google) que serà la vostra llibreta del curs.
  2. Penjar la informació del blog creat a https://claretvalls.cat/lab/blogs.php
  3. Modificació de la configuració del blog o pàgina web per a què no accepti comentaris. Com que l'accés serà obert, si no voleu que ningú us identifiqui no hi poseu dades personals.
  4. Recollir els apunts de teoria al blog (sempre que es vegi teoria nova cal prendre'n apunts, més o menys extensos segons el vostre coneixement previ del tema, sobre paper durant l'explicació a classe per després anotar-los al blog/site).
  5. Treball amb GIMP per transformar una imatge en color en una imatge d'escala de grisos i una imatge en blanc/negre.
Recordeu que pel que fa a la teoria, hem començat pel tema de Creacions multimèdia, apartat Imatge digital.  Abans d'aquest tema, però, vam dedicar uns minuts a parlar del programari.

Dins d'aquest apartat a banda d'introduir els conceptes teòrics bàsics aprendrem les principals funcionalitats del programa GIMP. Us el podeu descarregar a https://www.gimp.org/